marți, 27 martie 2012

Els calçots



Literal, calçots inseamna incaltati, caci ceapa e "incaltata"/ ingropata cu pamant pe masura ce creste, ca sa se lungeasca sub forma de tija in loc de bulb.
Anul trecut au dat la ziar despre calçots si-mi aduceam aminte ca aparea o schema farmaceutica a sosului.

Soacra-mea l-a facut mereu in casa, e usor si frumos, cu migdale, rosii si usturoi.
Ingredientele principale se coc la cuptor.

Aici m-ai prins, se schimbase ora sambata noaptea si ma ierti ca m-am culcat in loc sa bag la cuptor alimente pentru ziua urmatoare.

Am cautat articolul acela caci imi placuse explicatia, cum se face ceapa pe foc, cum se inveleste in ziar ca sa asude, cum se da jos partea arsa, asta e poate cel mai original, pe langa luarea de pozitie.


In dreapta articolului se vad niste mancaciosi de calçots la festivalul cu acelasi nume.

Mainile negre e semnul distinctiv, sa vad reuniuni tematice de genul asta ma socheaza la fel ca balega de Sant Medir in mijlocul orasului.

A innebunit si restul Spaniei, vor toti acuma.


Aici e o reteta cat de cat calmata: http://www.youtube.com/watch?v=4CRVpgeweNo.

Filmele domestice pe subiectul asta sunt destul de australopitece, mai bine ramai cu tonul domnului astuia cu reteta lui.

Si la mine-n cartier se face calçotada, una sigur pe strada aia unde fac hram lunar si alta in Plaça de la Virreina, sper ca in alta duminica decat in ultima din luna, cand se danseaza swing.



E aceeasi strada pe care stau maicutele alea care ies o data pe an din lacas: pe 24 decembrie, sa cante colinde.

Noi suntem ca ele, avem o viata linistita si plictisitoare, doar ca ne ia cu valul cultura populara.

Macar nu-i nevoie sa plec cu avionul pentru senzatii turistice.
Oricum, e un acasa destul de lent de integrat.
Intre 7 si 15 august se decoreaza strazile din cartierul nostru, ti-am zis?

Uneori nu-mi vine sa cred ca e pe bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu