sâmbătă, 4 august 2012

Laptele nesupt




Intre 1 si 7 august e saptamana internationala a alaptarii.

Unde traiesc eu se sarbatoreste intr-un parc in prima sambata din octombrie, pe motiv ca mai bine fugi incotro vezi cu ochii decat sa stai in Barcelona in august.

Din 2006 merg in fiecare an, intai cu una, apoi gravida, dupa aia cu amandoi. Cateodata ma intalnesc cu prietene vechi de maternitate. 

Nu stiu daca mai prind si anul care vine, nu-mi fac planuri pe lung termen.

Acuma, la (aproape) spartul targului in ce ma priveste:

Cred ca putina tzatza trebuie sa fi supt de la muma-ta respectiv prea putini sani goi sa fi vazut la viata ta ca sa te mai simti ofensat(a), la inaltimea asta a situatiei - campaniile agresive ale Nestle in Africa, problemele de obezitate ale lumii intai, recomandarile OMS negru pe alb, despartirile brutale din prima ora de viata dintre o mama si nou-nascutul ei, ambii sanatosi tun - de alaptatul normal, in public, in privat, la cerere, indelungat, in tandem, in magazin, de copil mare sau de copil obraznic.

E iarasi retrograd sa mai batem apa/ laptele praf in piua despre cat e de la fel sa dai biberon, liberator sa fii mama cu sfarcurile turgente si odraslele sanatoase tun cu stampila "lilupil unu" si "filumil doi" pe ele, odraslele.

Mi-e groaza de militantism.

Cred insa ca e si sarbatoarea celor care nu au reusit sa alapteze desi asta doreau, din lipsa de informatie, de ajutor fizic, logistic si emotional, din dezinformare si bombardare cu mituri populare false.

Zic de fetele care si-au ratat alaptatul fiindca in spital s-a facut totul de-a-ndoaselea.

De fetele care n-au stiut ca laptele vine punand - bine - copilul la san.

De fetele care au plans cand li s-a dat pe reteta laptele praf X si nu au avut forta sa contrazica indicatia medicala.

De mama care a auzit stupizenia ca sugarul trebuie pus la san la intervale fixe, caci nou peste nedigerat egal bomba atomica.

De mama scolita care stia ca inainte de urmatorul alaptat sanul trebuie "golit".

De mama care cand a inceput serviciul si si-a scos lapte prima data a bocit amar ca era straveziu, l-a aruncat si si-a intarcat copilul.

De fetele care au cedat presiunii satului conform careia cel mare trebuie intarcat daca esti iar gravida.

De fetele care au alaptat in diferit, extragandu-si lapte timp de luni de zile, de nenumarate ori pe zi.

Zic de gravida care se roaga sa aiba lapte, nu ca toate celelalte prietene si vecine care n-au avut "suficient".

De fetele care, desi nu si-au simtit copilul in pantec fiindca au fost sa-l aduca in familie de peste mari si tari, au stat zi si noapte cu el la san, contrazicand orice pronostic oficial.

De femeia pe care n-o s-o auzi nicicand facand un comentariu despre subiectul asta, caci i-a "disparut" laptele ca prin minune cand avea copilul doua saptamani, si si-a ascuns adanc adanc, in cotloanele sufletului, durerea si tristetea si golul.

Pentru toate femeile astea, mi-ar fi rusine sa zic ca alaptatul e impovarator, intarcator de libertati si slugarnic. In primul rand fiindca nu e adevarat, intreaba-le pe cele carora li s-a acrit sa spele biberoane si sa combine praf cu apa.

Vestea buna e ca iubirea poate cu toatele. Ca esecurile de prima data se repara a doua oara, ca nu suntem singure, ca exista ajutor, si merita sa apelam la el, ca daca iti doresti ceva mult mult mult, sigur reusesti.

Pentru detalii vezi Asociatia ANNA, intalnirile LLL lunare din Bucuresti.

8 comentarii:

  1. Așa, Paula, zi-le tu!
    Poate mă mobilizez și eu zilele astea. Ai scris frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. fara cuvinte
    inegalabil
    ca de obicei :)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai aceeasi ideologie medicala si capitalista se baga intre mama si copil. Chiar in sinul mamei. Mi-a placut mult titlul "laptele nesupt" si cum ai enumerat alte "ne-uri". Pentru mine si copii a fost e experienta esentiala, imposibil de inlocuit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Parca ai scris pentru mine. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragele mele norocoase, nu credeam ca e atât de dezastruoasa rata alaptarii la noi in tara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat articol!
    Totalmente de acord - ca o mama care a alaptat timp de 4 ani si jumatate ambii copii; cea mare a supt si in timpul sarcinii celui de-al doilea si dupa nasterea lui - a fost o alaptare in paralel. Fara orare, fara biberoane, cu destule intimidari din partea pediatrei ignorante, dar fara sa o asculte!
    Pun aici un link cu o carte minunata care m-a ajutat foarte mult: http://www.amazon.co.uk/Breast-Best-Dr-Penny-Stanway/dp/0330347535
    Si bineinteles trebuie sa le multumesc prietenelor si, mai ales, mamei mele - si ea ne-a alaptat, desi doar 6 luni, ca asa era moda si asa te invatau in vremea respectiva. Si de asemenea sotului meu care m-a sprijinit moral in aceasta perioada, a avut grija sa pot alapta linistita si nu a venit sa ma bata la cap cum ca "laptele nu ajunge, hai sa bagam si biberon".
    Presiunea sociala e puternica, ignoranta (voita sau nu) a medicilor si a "profesionistilor" e enorma, deconectarea mamelor de propriile lor instincte e practic totala.
    Cine poate sa preia controlul personal, sa se informeze la mai multe surse, sa nu se lase inselat sau dez-informat de familie, prieteni, "experti"; si mai ales sa foloseasca bunul simt: a alapta e un act fiziologic normal, sanatos si pentru mama si pentru bebelus, in mod paradoxal previne osteoporoza la mama (din cauza hormonilor secretati in perioada alaptarii) si intareste sistemul imunitar al bebelusului mult - MULT - mai eficient si mai bine decat orice vaccin artificial. Exista multa literatura de specialitate in acest sens, trebuie consultata, MERITA!
    Paula, multumesc!!

    RăspundețiȘtergere