duminică, 5 septembrie 2010

Lapte de vaca

Chiar daca ti se pare ca sanii nu se umplu ca inainte, sa stii ca tu produci cantitatea exact necesara pentru copilul tau de 11 luni. Nici mai mult, nici mai putin decat ea are nevoie.

OMS recomanda alaptatul exclusiv pana la 6 luni si in combinatie cu alimente complementare pana la 2 ani sau mai mult, cu limita la alegerea mamei si a copilului. Decizia finala o au doar cei doi protagonisti.

Daca tu vrei sa o intarci fiindca ti se pare ca nu mai ai lapte destul sau ca nu mai e bun, inainte de a o face pe motivele astea, informeaza-te bine: lactatele de care are nevoie bebelusul tau i le dai tu prin alaptat. Cel mai adecvat produs lactat pentru ea de care are nevoie e laptele matern. Daca ai avut "norocul" sa "ai lapte" pana acum (cand fff putine mame par sa mai aiba lapte pana la varste asa de "mari" ale copilului, de ce crezi tu ca dintr-o data laptele nu mai e suficient? Chiar daca ar suge doar inainte de culcare, cantitatea pe care ar consuma-o ar fi cea necesara ei. Copilul tau stie foarte bine cat lapte vrea, de aceea pe timpul zilei rontaie diverse.

Pe de alta parte, specia umana e singura care consuma lactate dupa varsta intarcarii, pe deasupra de la o alta specie: bovina. Cam ciudat, nu? Ei bine, bebelusii sunt destul de inteligenti ca sa isi dea seama, in inocenta lor, ca asa ceva e cam bizar, de aceea doar insistand mult ajung sa bea lapte de vaca simplu, fara dulce, cacao etc. Nu ii atrage pe cei alaptati laptele de vaca.

Daca decizi sa il intarci treptat, cum ar fi de preferat pentru amandoi, atat din pdv fizic cat si emotional, un lactat interesant ar putea fi iaurtul, uneori le place mai mult decat branzeturile sau laptele. Poti incerca sa-i faci paste cu branza, sau sa ii oferi branza filata, data pe razatoare etc, ar putea manca singura daca ii place, de ex. cascaval.

Daca reusesti sa ii introduci laptele de vaca, perfect, daca e ceea ce vrei sa faci. In orice caz eu n-as intarca asteptand sa vad daca va accepta laptele de vaca, are timp o viata sa manance lactate si doar foarte foarte putina vreme pentru a mai sta la sanul mamei. Si nu te lasa amagita de modelele culturale actuale (n tipuri de laptic comercial special creat pentru copiii mici), gandeste-te bine: intre o vaca si mama ei, care crezi ca e cel mai adaptat lactat la 11 luni? Mie mi se pare foarte mica fetita ta pentru a bea lapte de vaca. Dupa un an, sa dai san copilului devine un moment de multa complicitate, in care bebelusul incepe sa se exprime prin gesturi emotionante. Personal nu m-ar compensa sa vad ca a baut 300 de ml de lapte dintr-o canita, cand eu am norocul de a mai putea sa ii dau. Esti o minoritate de admirat si fetita ta are un noroc de invidiat!

Si mai cred ca ea iti spune clar ce prefera (tot ce-am scris suna de parca ar fi scris de avocatul fetitei tale): daca nu accepta parmalat, humana, branzica, etc etc, mai lipseste sa-ti scrie pe hartie: mama, mai vreau piept! Iti doresc sa iei decizia cea mai corecta pentru copilul tau!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu