luni, 24 octombrie 2011

Maioneza

In copilaria mea, maioneza era un mister pana si pentru cine o facea. Mi-o amintesc pe mama migaloasa, dedicand minute lungi pentru pregatirea unui soi de pasta fina de un galben placid, care se putea taia si in ultimul moment, fiindca se vopsise fabricanta roscat in loc de castaniu sau se uitase chioras, mestecase invers cu lingura de lemn sau scapase un strop invizibil de albus. Cum o stii de tacuta, o vedeam boscorodind printre dinti: crutzâshu' ma-tii.
Alaturi de calcat si alte sute de dichisuri domestice pe care nu le voi atinge nicicand, e cosmarul complexului de inferioritate matern.
Noroc cu soacra-mea. Ea n-are vreme de detalii, unde aude un bazait e prima care si-l achizitioneaza. Isi tine secretele sub cheie.
De zece ani de zile ascunde comoara maionezei. Intr-o sambata, dupa ce stricasem deja usturoi cat sa sugrumi un strigoi, oua cat sa vorbesc singura, ulei cat sa te masezi si-n crestet, sare cat sa te certi un veac cu perechea, o sun: cum ziceai ca faci maioneza? A trebuit sa-mi transefere pusa la gard fisierul cu informatia.

Il fac cadou:

Ai nevoie de mixer, ala cu brat, minipimer sau cum se cheama in romana, la tara aici o vecina andaluza mi-a dat o reteta de gogosici cu anís si mi-a zis ca ea coca o face la minipi', asa ca ma-ntelegi tu care-i robotul.

Eu arunc la intamplare (iubesc dezmatul, de exemplu ma incanta ca ajung aici fete din doua locuri cu nume minunat si aparent contradictoriu: echilibru in bucatarie, dezordinea cuvintelor; iara paranteza: le multumesc pentru ancora spre mine), cu o nonsalanta de care m-oi mandri pana la moarte, caci n-o sa fac veci ca mama ce fierbea un ou, utiliza galbenusul fiert ca sa le lege pe cele patru-cinci crude, naah: ma lehametesc pana si cand plasez ingredientele, le las sa alunece cu nepasare:

oul. Intreg, lasa-te de separat albus de galbenus si alte misiuni ratate de precizie
un catzel de usturoi
un fir de patrunjel
ulei (neaparat NU de masline, aici se face tot cu din asta de masline, si mi-a iesit mereu amar, pana acum cand i-a scapat soacra-mii ca trebuie sa fie din altceva, porumb etc, eu pun de floarea soarelui)
miez de paine imbibat de otet si stors inainte de a fi alaturat precedentelor

si gata. Acuma vine importantul: se pune bratul in vasul in care se marunteste tot si se porneste. FARA SA MISTI timp de secunde bune, pana se leaga. Si se leaga, frate.

Oricare ingredient ai anula din cele mentionate, exceptand usturoiul si patrunjelul, cred (dar ala e farmecul), nu mai iese bine.

Am zis-o. Ce usurare! De ce sa tii lucrurile bune doar pentru tine...Dar na,  ma gandesc ca si bunicile trebuie sa aiba un avantaj asupra mamelor.

E atat de bun incat il mananca astia gol, pe deget. Nu degeaba, si iar ma repet, zicea Vicky: "Spain smells like garlic". Treaba ei, nu stie ce pierde.

Sa-mi zici daca v-a placut.

Se cheama all i oli [ai i oli] in catalana, e cumva D.O. pentru toata tara.

4 comentarii:

  1. eu trebuie sa-ti multumesc, e o placere sa te citesc:)
    fac maioneza din adolescenta, dar o fac rar, de obicei de sarbatori
    eu fac maioneza cu 1-2 galbenusuri fierte si unul crud, ulei de floarea soarelui, putin mustar, sare si dupa ce incepe sa se lege, zeama de lamaie dupa gust
    eu intotdeauna am facut maioneza manual, cu ligura de lemn; secretul e ca ouale sa fie proaspete si preferabil de la tara, toate ingredientele sa fie la temperatura camerei si nu trebuie sa te grabesti

    RăspundețiȘtergere
  2. am invatat in timp sa rezist tentatiilor (de felul celor descrise de tine) si am abordat modelul soacrei si al retetelor respectate matematic. Numai dupa ce cunosc bine-bine secretele unei retete ma bag la improvizatii - asa ca premiu de cumintenie. Mixerul meu - unicul si depasitul de multe generatii l-am cumparat special pentru maioneza si icre. La cit de rar il folosesc, suspectez ca va muri de plictiseala...poate sa-l pun la treaba cu reteta ta de maioneza. Adevarul e a gresi in bucatarie e o sursa de invatare (si smuls parul din cap) care nu e de subestimat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cris, secretele aatea ma omoara pe mine. Eu n-am, caci nu-mi amintesc cum se face nimic. Totul e la voia sortii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oana,
    Gresesc la greu, nu doar in bucatarie. Nu sunt fan masuri de farmacie, in nimic. Improvizatia ma inneaca.

    RăspundețiȘtergere